DE GEVOLGEN VAN DE VOEDING

DE NEGATIEVE GEVOLGEN OP DE LONGEN

HET ZOUT:
Het is aanbevolen om ongeveer 5 tot 6 gram zout per dag te verbruiken, een hoeveelheid die vaak overschreden wordt. Het is bewezen dat het overmatig verbruik van zout gevolgen kan hebben voor astmapatiënten, door het samentrekken van de spieren in de luchtwegen, door het verminderen van de bloedstroom naar de longen en door het verstoren van sommige normale processen van de longen. Bij hoge doses veroorzaakt zout ook vasthouden van water, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen bij sommige mensen.
OVERGEWICHT:
Personen met obesitas of overgewicht hebben veel meer kans om astmalijders te worden. Men schat dat 15 à 38% van de gevallen van astma bij zwaarlijvige volwassenen zouden kunnen vermeden worden. Overgewicht en obesitas verhogen ook het risico op obstructieve slaap apneu. Apneu is een tijdelijke onderbreking van de ademhaling. In het geval van obstructieve slaap apneu veroorzaakt de afsluiting van de luchtwegen frequente onderbrekingen van de ademhaling tijdens de slaap. Dit is te wijten aan overtollig vet in de nek, waardoor de ademhalingsfunctie wordt beperkt.
TRANSVETZUREN EN OMEGA 6:
De transvetzuren komen voort uit de industriële verwerking van onverzadigde vetten , waardoor het vet kan weerstaan aan de voedselproductie en waardoor houdbaarheid van de voedingsmiddelen verhoogd wordt. De trans-vetzuren zijn niet noodzakelijk en niet nuttig. Men weet integendeel dat ze bijdragen tot hartziekten. De oméga-6 vetzuren zijn essenrieel in de voeding, maar worden in te grote hoeveelheid verbruikt ten opzichte van omega-3 vetzuren. Een overmatige inname van omega-6 draagt ook bij tot hart-en vaatziekten. Vetzuren trans en teveel aan omega-6 kunnen ook invloed hebben op de longen door de reactie van het lichaam tegen ontsteking te wijzigen door het lichaam meer kwetsbaar te maken voor besmettingen.
Bronnen : trans vetzuren : Voedsel gekookt in de oven (koekjes en taarten), fast-food. Oméga 6 : plantaardige oliën (zonnebloem-, maïs- of pinda).
LEVENSMIDDELENADDITIEVEN:
Sommige veel gebruikte levensmiddelenadditieven kunnen astma-aanvallen veroorzaken. Deze omvatten onder andere tartrazine (een veelgebruikte, gele voedselkleuring), mononatriumglutamaat (additief ter verbetering van de smaak van zoute snacks) en sulfieten.
Bronnen : Tartrazine : kleurrijke frisdranken, soepen, sauzen en snoep. Sulfieten : wijn, fruitsap, vis in blik en gedroogde vruchten.


DE POSITIEVE GEVOLGEN OP DE LONGEN

ANTI-OXIDANTEN:
De consumptie van voedsel rijk aan anti-oxidanten laat toe de gevolgen van oxidatieve stress op het lichaam te bestrijden. Antioxidanten "elimineren" effectief vrije radicalen en voorkomen daarmee hun negatieve gevolgen.
Bronnen : Vitamine C : Citrus, Kiwi, broccoli en groene paprika's.
Beta-caroteen: abrikozen, mango's, wortelen, paprika en spinazie.
Vitamine E : pinda's, granen, tarwekiemen en amandelen.
Lycopeen: tomaten en producten uit verwerkte tomaten.
Selenium: granen, paranoten, dierlijke producten (voornamelijk afval van slachtingen, vis en zeevruchten).
MAGNESIUM:
Magnesium is het vierde meest voorkomende mineraal in het lichaam. Essentieel voor de gezondheid, het vergemakkelijkt het werk van enzymen. Enzymen zijn biologische katalysatoren die de chemische reacties in het lichaam versnellen. Magnesium kan ook helpen om de spieren van de luchtwegen te ontspannen en helpt het lichaam bij het bestrijden van infecties. Bronnen : noten, granen, zaden, wortelen en spinazie, vis en zeevruchten.
VETZUREN OMEGA 3:
Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor de gezondheid, maar worden meestal niet in voldoende hoeveelheden verbruikt, in tegenstelling tot omega-6, dat teveel wordt gegeten. De ideale verhouding van omega-6 en omega-3 is 4: 1. Deze verhouding ligt meestal dichtbij een gemiddelde van 20 tot 1 in de moderne voeding. Omega-3 vetzuren helpen bij de controle van de ontwikkeling van kankercellen. Ze hebben ook een anti-inflammatoire werking door het beperken van de productie van cellen die betrokken zijn bij astmatische en allergische reacties.
Bronnen: vette vis, schaal- en schelpdieren, soja, bladgroenten.
EEN EVENWICHTIGE VOEDING:
Een evenwichtige voeding, die het verbruik van groenten, fruit en vis bevordert, verlaagt het risico op het ontwikkelen van een longziekte, en vooral van astma en COPD. Er werd vastgesteld dat de volgende maatregelen kunnen bijdragen tot het behoud van de longen:
• Gezond eten: bevorderen van fruit, groenten en vis.
• Het verbruik van zout verminderen.
• De hoeveelheid van transvetzurenen omega-6 in de voeding beperken.
• Gewichtscontrole.
• Fysische inspanningen doen.


LONGZIEKTEN EN DIEET

ASTMA EN VOEDSEL:


Astma is een veel voorkomende, blijvende chronische ziekte, die zich manifesteert door moeilijk ademen als gevolg van ontstekingen en vernauwing van de luchtwegen.
• Bepaalde voedingsmiddelen (melk, eieren en noten) kunnen aanleiding geven tot de symptomen bij sommige astmapatiënten door het veroorzaken van een allergische reactie.
• Sommige vette voedingsstoffen kunnen astma veroorzaken door de bevordering van ontsteking.
• Sommige voedingsmiddelen die anti-inflammatoire elementen bevatten(uien) worden gebruikt om de ontsteking te beheren.
• Gewichtsverlies verbetert de ademhalingsfunctie bij obese mensen met astma. Dit is gedeeltelijk te danken aan de extra ruimte gemaakt in de holte van de longen, waardoor de longen volledig gevuld kunnen worden.
• Het is belangrijk voldoende water te drinken omdat dit de productie van een dun vloeibaar slijm bevordert, die het hoesten vergemakkelijkt, maar ook omdat astma-aanvallen zijn soms gerelateerd zijn aan uitdroging.

COPD EN VOEDSEL:


Mensen met deze ziekte hebben moeite met ademhalen, omdat hun luchtwegen vernauwd zijn.
• Zoutverbruik kan waterretentie veroorzaken die de ademhaling kan hinderen in geval van COPD.
• Overgewicht verergert de symptomen van de ziekte, omdat het organisme een extra inspanning moet doen om overtollig gewicht te dragen en de longen niet volledig kunnen opgeblazen worden.
• Sommige mensen met COPD kunnen het zeer moeilijk hebben om hun gewicht te controleren, omdat zij meer calorieën moeten verbruiken om deze te compenseren die verbrand worden tijdens de ademhaling.